Madármegfigyelő Központ

é.sz. 48.681483
k.h. 20.967211

Megközelítés autóval: Somodi település végén az utolsó kereszteződésnél jobbra fordulva 20 percen belül közelíthető meg a központ. Mivel a kereszteződéstől egy kátyúkkal teli, kitaposott földút vezet, ajánlatos az ilyen célokra megfelelő gépjárművel érkezni. Mivel a földutat a helyi kőbányához tartozó magánterületet is keresztezi, a kőbánya recepciójánál érdemes megemlíteni a látogatás célját és az ott tartózkodás tervezett időtartamát. 

A Szepsitől néhány kilométerre fekvő Somodi település határában gazdag élővilág rejtőzik. A Szlovák-karszt Nemzeti Park határán elterülő mocsarak – minden egyéb mellett – a migráló és fészkelő madarak számára is kiváló élőhelyként szolgálnak. A Somodi Madármegfigyelő Állomáson már 1998 óta tart a szárnyasok hosszútávú megfigyelése és kutatása. Az ornitológiai tevékenységek kezdete egészen 1998-ba nyúlik vissza, amikor a Somodi Madármegfigyelő Állomás négy alapítója megpróbálta elvégezni az első madarak befogását.

A változatos összetételű élőhely, a Szlovák-karszt lábánál található rendkívül száraz és meleg lejtők, és a nyílt vízfelület tökételes volt a feladat végrehajtására. Már az első befogások után nyilvánvaló volt, hogy a somodi mocsaras területek gazdag madárfajokkal rendelkeznek, amelyek egész évben itt tartózkodnak. Az állomás másik célja a madarak tavaszi és őszi vándorlásának nyomon követése, az Európából Afrikába és visszafelé irányuló, délkeleti migrációs útvonalon.

Ľuboš Korytár, a kassai Állatorvosi és Farmakológiai Egyetem Epizootológiai és Parazitológiai Karának szakmai asszisztense: A somodi állomást elsősorban faunális és állatgyógyászati kutatásra használjuk, de fenntartója nagy hangsúlyt fektet a madarakra és a velük kapcsolatos egyedi ismeretterjesztésre is. Évente több száz ember – iskolai csoport és egyéni túrázó – látogat el hozzánk, hogy megfigyelje az állatokat és tanuljon a szakértői munkánkból. Kutatócsoportunk mindezek mellett évente számos rendezvényt is lebonyolít a térségben, hogy tudásunkat másoknak átadva hozzájáruljunk a természet működésének jobb megértéséhez, illetve az emberek és a madarak közti kapcsolatok javításához.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on