Sennyey-kastély

é.sz. 48.403496
k. h. 22.056647

Megközelítés autóval: A tiszacsernyői vasútállomás a Železničná 4 szám alatt található a város központjában.  

Bély község déli részén, a szlovák-magyar-ukrán határ közelében található a báró Sennyey László által 1781-ben építtetett kastély. A magát az Aba nemzetségből származtató család rezidenciájaként szolgáló épület eredetileg barokk stílusú volt. Későbbi átépítéseket követően kapta jelenlegi rokokó-klasszicista megjelenését.

A 20. század során az épület nem rendeltetésének szolgált, működött benne általános iskola és élelmiszerüzlet, funkcionált raktárként és egy időben katonáknak is szálláshelyet adott. A szakszerűtlen karbantartás miatt a három részből álló, U alakú épületkomplexum állapota fokozatosan romlott. A Szlovák Köztársaság Műemlékügyi Hivatala a rendszerváltás után, 1990-ben műemlékké nyilvánította. Többek között ennek is köszönhető, hogy a 90-es évek második felében megkezdődhettek a felújítási munkálatok. Ekkorra a fő épület tetőszerkezete már olyan rossz állapotban volt, hogy fennált a beomlás veszélye, ezért szükséges volt a tető részleges felújítása. A 2000-es évek elején a citromsárga kastély teljesen kihasználatlanul állt, állapota tovább hanyatlott. Csak a szerencsének köszönhető, hogy mára már nemcsak romokban hever.

2008-ban a kastélyt megvásárolta a PROSPERITAS Alapítvány. A helyreállítási munkálatok – amely során az épület kívül-belül megújult, valamint közművesített is lett – a „Magyarország- Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013” pályázat keretén belül 2009-2012 között valósultak meg. A felújított kastélyban könyvtár, múzeum, valamint turisztikai információs központ is ki lett alakítva.

A belső terek különféle kulturális és társadalmi rendezvénynek adtak már otthont. Továbbá létre lett hozva három vendégszoba és egy kényelmes apartman, amelyekben akár 15 személy részére biztosítható szállás. A kastély központi részében található boltíves szalonban konferenciák, szemináriumok, tanfolyamok és koncertek megrendezésére van lehetőség. A Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériumának támogatásával a 2010-es években a tartófalak megerősítése, betonkoszorúk kialakítása, egy könnyűszerkezetű vasbeton födém, valamint a tetőszerkezet megépítése valósult meg.

A kastély látogatható, érdemes azonban előre bejelentkezni. Az érdeklődők két állandó kiállítást tekinthetnek meg. A „Sennyey család hagyatékai” tárlat dokumentumokon és képeken keresztül mutatja be a volt tulajdonosok örökségét, a „Petőfi Sándor Szibériában” című kiállítás pedig a költő tevékenységének és életének kutatása során feltárt anyaggyűjteménybe nyújt betekintést. A kastélyt egy 3,5 hektár területű angolpark veszi körül, amelyben több százéves kőriseket, platánokat és egyéb ritka, értékes fafajtákat találhatunk. A park is műemléknek számít, az utóbbi időben azonban nagyon el van hanyagolva.

Az épület egy teljes körű felújítást igényelne és érdemelne. Bár erre kiadták az érvényes építkezési engedélyt, viszont az alapítvány nem rendelkezik a felújítási munkák kivitelezéséhez szükséges pénzforrásokkal, ezért csak állagmegőrző munkák valósulhattak meg.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on