Kojsói tető

é.sz. 48.764544
k.h. 20.934192

Megközelítés autóval: A Kojsói tető lábánál elterülő Aranyida mindössze 26 kilométeres távolságra van Kassától, az 550-es úton Jászó irányába, majd onnan az 548-as úton Rudnokon áthaladva 25 percen belül érkezhetnek meg autóval a falu felső végében található, már a falu elejétől jelzőtáblákkal kijelölt nyilvános parkolóba. 

 

Annak ellenére, hogy szinte egészen a hegycsúcsig aszfaltút vezet, az érvényben lévő forgalmi korlátozások miatt az ide érkezők csak a falu felső határában található, egész évben ingyenesen igénybe vehető nyilvános parkolóig (Parkovisko pod Kojšovou Hoľou) mehetnek autóval. A menedékház a gépjárművek leparkolása után gyalogosan vagy kerékpárral közelíthető meg. Míg két keréken inkább az aszfaltúton ajánlatos haladni (a parkolótól a menedékházig 40-60 perc), gyalogosan a turistatérképen megjelölt turistaösvényekből, illetve az aszfaltút és a turistaösvények kombinációjából választhatnak a látogatók. Laza tempóban, egy-egy rövid megállóval 70-90 perc alatt érhetik el a házat. A nyári szezonban naponta többször is útnak indítják a parkoló és az Erika menedékház között közlekedő gumikerekes kisvonatot, melyet egy-egy menetjegy kiváltása után bárki igénybe vehet. A nyilvános parkolóban található elektromos kerékpárkölcsönzőből – amely késő tavasztól kora őszig üzemel – különféle kerékpárok kölcsönözhetők.

A Felvidék keleti részének egyik legszebb kilátását biztosító Kojsói-havasok több okból is közkedvelt célpontja a turistáknak. Az 1246 méter magas hegycsúcs kimondottan könnyű megközelíthetősége, illetve a hegytetőről nyíló káprázatos panoráma miatt egész éven kellemes kikapcsolódást biztosít a természet szerelmeseinek. Jó láthatósági viszonyok mellett nemcsak a környező völgyben elterülő települések, hanem a légvonalban mintegy 75 kilométerre elterülő Magas-Tátra hófedte csúcsai is láthatók. A hegycsúcs közelében díszeleg az Erika menedékház, melyet 1926-ban építettek az ide özönlő turisták és síelők kérésére. A házat 1931-ben jócskán kibővítették, majd 1939. márciusában, az államhatár módosítását követően, átadták a kassai turistáknak. A második világháború végét azonban nem élte meg, ugyanis 1944. december 7-én felgyújtották a partizánok. A menedékház a mai formáját a kassai turisták hozzájárulásával megvalósult építkezés után 1946-ban kapta. Az új épületet 1949-ben adták át. 1968-ban a szovjetek tulajdonába került, majd a hetvenes években a VSŽ, vagyis a Kelet-szlovákiai Vasművek vette át a vezetését. Az ezredfordulót követő tulajdonosváltás miatt éveken át zárva volt a látogatók előtt. A menedékház legutolsó modernizációja 2020 tavaszán kezdődött.

A kojsói meteorológiai állomás a Gömör-Szepesi-érchegység tetején, a Kojsói-havasok csúcsán található 1246 méteres magasságban. Az állomás építését 1985-ben kezdték. Az MRL-5 típusú radart 1988 őszén telepítették, melynek köszönhetően már 1989 nyarán megkezdték az első méréseket. A központhoz tartozó meteorológiai kiskert mintegy 80 méterre található a hegy csúcsától. Az első klimatológiai méréseket 1989-ben hajtották végre. A Milos 500 (Vaisala) típusú meteoállomás beszerelése után 1995-től kezdve a szinoptikus méréseket is beindították. A 2000-es év első felében már az ózonszint méréséhez szükséges berendezéseket is beszerelték. Ugyanebben az évben beindult a gamma-sugárzás mérése is, melynek köszönhetően az SHMÚ 1-es sugárzásmérő hálózatába is besorolták. Az építés során elért sikerek elsősorban Marián Woleknek köszönhetők, ugyanis ő szorgalmazta az akkori csehszlovákiai radarhálózat kibővítését.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on