Görgői vízesés

é.sz. 48.607537
k. h. 20.748524


Mutasd az utat – Hrhov 249, 049 44 Hrhov

A vízesés Tornagörgő központjából érhető el. Parkolni a településen lehet, az önkormányzati hivatal közelében jelöletlen parkolóhelyeken, esetleg a szomszédos utcákban, viszont itt nem nagyon van erre a célra fenntartott parkoló.  

Szlovákiában csak néhány település büszkélkedhet olyan különleges látnivalóval, mint a szoroskői átkelő lábanál, a Kassa felé vezető főút mentén elhelyezkedő Tornagörgő. A falu kellős közepén, közvetlenül a házak szomszédságában található egy gyönyörű, 15 méter magas vízesés. A Görgői-vízesés a Szlovák-karszt területének legnagyobb és talán leglátványosabb zuhataga. Terjedelmes méretével csodálatot ébreszt a látogatóban.

A vízesést a kristálytiszta vizű Fej-forrás táplálja, amely Tornagörgő felett, a Felső-hegy fennsíkja alatt, 225 m tengerszint feletti magasságban fakad. A forrás a föld alatti karsztvizek felszínre törésének helye és a közeli Görgői-halastavakba ömlik. Több néven is ismert, a már említett Fej-forrásként, de szokták Görgői-forrásként esetleg Nagy Fej-forrásként is emlegetni. Másodpercenkénti, körülbelül l köbméteres vízhozamával bő forrásnak számít a Szlovák-karsztban. Régebben vize a Dobos-, a Tiroly-, a Hanesz- és a Szekfű-malmot is hajtotta, Tornagörgőt pedig mind a mai napig ivóvízzel látja el. Mivel a főforráson kívül a víz sziklahasadékokon keresztül is a felszínre törik és további kisebb, nem túl bővizű forrásokat hoz létre, ezért a Fej-forrás vize számos kútban jelen van a község területén.

A vízesés egy travertin mészkőteraszról hullik alá. Amennyiben közelebbről megszemléljük, láthatjuk azt a tipikus pórusos szerkezetet, ami miatt olyan értékes ez a fajta kőzet. Régebben bányászták és építőanyagként használták, szélesebb körben darázskő néven volt ismert. A Görgői-vízesés a travertin mészkőhalom egy részének eltávolításával jött létre a falu kellős közepén sok évvel ezelőtt. A két templom között található kis kőfejtőt még a második világháború után is használták.

A helyi darázskőbányászat kezdeteiről csak homályos információink vannak. Valószínűleg azonban nem tévedünk nagyot, ha azt feltételezzük, hogy akár a középkorig nyúlik vissza. A darázskövet szerkezetéből adódóan elsősorban ott használták építőanyagként, ahol nem volt szükséges az építmények terhelésének növelése nehéz kövekkel, tehát például oromfalak és különféle boltozatok kitöltésére, valamint kémények építésére.

A faluban turisztikai információs tábla és irányjelző tábla is található. Ezektől mindössze 100 méterre van egy kis híddal ellátott fakapu, ami a vízesés bejáratát képezi. A vízesés környéke nagyon szépen rendben van tartva, pihenőhelyek, padok és egy fedett terasz is a látogatók rendelkezésére áll.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on