Buzitai forrás

é.sz. 48.562206
k. h. 21.069187


Mutasd az utat – Mokrance – Buzica

Megközelítés autóval: Makranc és Buzita közötti 3310-es út mentén, Buzita irányába haladva az út jobb oldalán, található meg a jellegzetes szagáról messziről felismerhető forrás.

 

A buzitai büdösvíz a község egyik jellegzetessége. A falutól másfél kilométerre buzogó forrás ásványvizét sokan ismerik a környéken, mivel gyomorbántalmak esetén javallott. Hosszú évekkel ezelőtt lócákat helyeztek a forráshoz, környékét pedig folyamatosan építi, szépíti a helyi önkormányzat. Mivel az évek során egy fedett pihenőt is létrehoztak a közelében, rossz időben is fel lehet keresni a gyógyvizet adó forrást. Felirat is került mellé, amely ismerteti az ásványvíz összetételét és alkalmazásának területét. A Kassa és Csécs közötti útvonalon több információs tábla jelzi, merre találják az érdeklődők a buzitai büdösvizet.

A buzitai malom

Buzita figyelemre méltó építménye a malom. Eredetileg a Krasznikvajdai Szentimrey család 1811-ben felépített magtára volt. 1920-ban Máthé Károly vette meg és 1922-ben gőzmalommá alakította át, amelynek motorját először fa-, majd széntüzelés hajtotta. A malom gépi berendezését a kassai Polednyák Károly cég készítette. Teljesítménye óránként 4 q volt. Őröltek itt jó minőségű gabonát és darát, egészen 1953-ig. Ezután az állami gazdaság raktározási célra és szemes takarmány darálására használta. A leélt épületet az eredeti tulajdonosai 1990-ben kapták vissza.

A felújított malmot 2014. szeptember 15-én adták át, tervezőmérnöke Kovács Dezső volt. A projekt alapján a malomban továbbképző központot működtetnek. Így tölti be azt a küldetését, amit évszázadokon keresztül megtartott: kommunikációt, kereskedelmet, nyitottabb gazdasági kapcsolatrendszer esélyeit továbbítja, juttatja el az emberekhez. Ezen kívül kulturális célokat is szolgál.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on