Az egykori megyehivatal Zemplénben

é.sz. 48.439077
k. h. 21.812332

Megközelítés autóval:  

Zemplén, mint régió a mai köznapi szóhasználatban elsősorban turisztikai, másrészt területfejlesztési és gazdálkodási szempontból kialakult földrajzi név. Az elnevezés a szláv zemľn (grad), vagyis földből épített vár kifejezésből eredhet.

Ez a térség az 1918 előtti Zemplén vármegye területét foglalja magába, ahol napjainkban több, mint 430 000 ember él. Az államalapítás és a királyi vármegyerendszer megszervezése idején Szent István király hozta létre Zemplénvár központtal, valószínűleg Ond vezér nyári szállásföldjén.

Kevesen tudnak azonban egy azonos nevű falu – Zemplén – létezéséről. A településről és váráról kapta nevét a Zemplén-vidék és a Zemplén vármegye. A község a térség közigazgatási központja volt egészen a 18. századig. 1299-től a megyei közgyűlés képviselői is az egész vidéknek nevét adó Zemplén faluban találkoztak, kezdetben a Drugeth család székhelyéül szolgáló kastélyban. Az eredeti Zempléni vár a Zemplén község feletti dombon áll, de mára már csak a középkori erődítmény alapjainak romjai maradtak fenn.

A megyehivatal még a közelmúltban, egészen a 20. század második feléig a helyi szövetkezet gabonatárolójaként szolgált. Régen azonban ennél sokkal nemesebb küldetést töltött be. A község központját meghatározó reneszánsz épület 1666 és 1668 között épült. Közel 150 évig szolgált eredeti rendeltetésének, vagyis itt tartották a megyei közgyűlés üléseit mindaddig, amíg a megyeszékhely Sátoraljaújhelyre nem költözött.

Amikor az 1990-es években az önkormányzat tulajdonába került, már nagyon rossz állapotban volt. A mezőgazdasági szövetkezet azonban felújította a házat, hogy eleget tegyen kötelezettségeinek az önkormányzat felé. Az önkormányzat azóta is igyekszik életet lehelni a védett kulturális műemléknek számító épületbe. A felújítása után ma egy kis múzeum működik benne. Már több éve helyeznek el a megyeházán különféle műtárgyakat, amelyek a helyi lakosok egykori életmódját szemléltetik. Több információs tábla is található itt, amelyek bemutatják az épület, valamint a fentebb említett falu történetét.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on