Angyal szobor

é.sz. 48.628774
k.h. 20.857273


Mutasd az utat – Socha anjela, Áj, 044 02 Háj

Megközelítés autóval: a településre megérkezve a falu határát jelző táblától nagyjából kétszáz méterre jobbra fordulva, a helyi köztemető mentén közelíthető meg a már messziről is jól látható, egy hollywoodi kasszasikerből ismertté vált szobor.

 

Az országot barangolva, ha nyitott szemmel járunk, néha igazán különleges dolgokra bukkanhatunk. Egy ilyen kuriózum az Áj község temetőjében, a templom közelében található törött szárnyú angyal szobor, amely mérete miatt már tisztes távolságból is kiszúrható. De nemcsak egy átlagos szoborról van szó. Attól számít különlegesnek, hogy az Ellenséges terület (Behind Enemy Lines) című amerikai háborús filmben használták, mint filmes kelléket. A 15 méter magas szobor a 2000-ben készült hollywoodi kasszasiker forgatása után maradt a helyszínen. A filmet a faluhoz közeli Áji-fennsíkon, valamint a Szádelői-völgyben forgatta az amerikai 20th Century FOX (20th Century Studios) csapata. A filmhez való kellékeket, köztük az óriási szobrot is, a falu futballpályáján felállított műhelyben készítették. A szobrot a jelenetek rögzítése után a stáb hálája jeléül a helyieknek ajándékozta. Mivel a forgatás három közeli település határában történt, nem volt könnyű eldönteni, ki kapja az ajándékot. Az angyal végül Ájban maradt.

Fellendítette a turizmust

A faluba a forgatás óta sok turista érkezik. A polgármester szerint az embereket legjobban a szobor érdekli. Sokan azonban meglepődnek, mert a monstrum nem kőből, hanem kemény polisztirolból készült, amelyet laminált bevonat takar. Az angyal pontos másolata Jugoszláviában található azon a helyen, ahol a film többi részét forgatták. A falu bizonyos időközönként felújítja. A külföldről érkező turisták miatt a magyar és a szlovák jelzőtáblákon kívül, nemrégiben angol nyelven is feltüntették a helység legérdekesebb látnivalóit. Az áji angyal szobor valóban egy igazi különlegesség. Igaz, hogy csak egy filmes kellék, de valljuk be, az ember nem gyakran lát ilyesmit a környéken. A „hétköznapi” természeti és kulturális nevezetességek mellett, amelyet a szlovákiai utazásaink során láthatunk, megtekintése üde színfoltja lehet egy kirándulásnak. Nem beszélve arról, hogy az emberek általában szeretik az olyan nem mindennapi dolgokat, mint amilyen ez az angyal szobor is.

Háborús bűnösök nyomában

A film főszerepében Owen Wilsont, Gene Hackmant, David Keitht és Marko Igondát láthatjuk. Rajtuk kívül számos amerikai, orosz és szlovák statiszta is szerepel a pörgős és izgalmas katonai akciófilmben. A John Moore által rendezett produkció költségvetése 40 millió amerikai dollár volt.

Az Ellenséges terület című film története a háború sújtotta Jugoszláviában játszódik. Az USA haditengerészetének egyik F-18-as felderítő repülőgépe véletlenszerűen megörökíti egy népirtás tömegsírjainak elrejtését. A szerb katonai csapatok mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a fényképek, amelyek a népirtást bizonyítják, ne kerülhessenek a NATO kezébe. Ezért lelövik a felderítő gépet Bosznia fölött. A pilótának és a navigátornak sikerül katapultálni, azonban a háborús övezetben landolnak a borzalmas bűnöket bizonyító fényképekkel. A szerb katonák átkutatják a roncsokat, kivégzik a navigátort, viszont a pilótának (Owen Wilson) sikerül elszöknie. Megkezdődik a menekülés a biztonsági zónába, a harc a túlélésért és a bizonyítékok megmentésért.

Mit keres egy repülőgép-hordozó hajó Szlovákiában?

A néző, aki látta a filmet, biztosan emlékszik több olyan jelenetre, amelyek a repülőgép- hordozó hajó kabinjában és hídján zajlottak. A folyosók, a nehéz fém ajtók és csövek is hűen meg vannak örökítve. A „hamis” amerikai repülőgép-hordozó hajót és a tökéletesen
kidolgozott kulisszákat a pozsonyi Koliba filmstúdióban hozták létre az ügyes színpadmesterek.

Tomáš Berka építész, díszlettervező a „Nagy illúzió” című könyvében elárulja, hogyan zajlott a forgatás a Zsolnai kerületben található Szucsányban (Sučany). Arról is ír, hogyan rombolták le a díszlet elkészítéséhez az egyik öreg kéményt a helyi elhagyatott gyárban. Ezen a helyen készültek a kis lakónegyedben és a bankban zajló jelenetek. A filmesek a ruttkai (Vrútky) állomás előtti területen és Zsolnán (Žilina) is forgattak. A legfontosabb helyszín azonban, ahol a kulcsfontosságú jelenetek is zajlottak, a Szádelői-völgy volt. Felejthetetlen az a jelenet, amelyben a teljesen befagyott, jégtakaróval borított tó fölé magaslik a szomorú, szétlőtt angyal szobor. Ez egy olyan kültéri helyszínen készült, ahol valójában nincs is tó. Egy fakonstrukción lévő sima vászon segítségével tudták ezt a filmes illúziót megjeleníteni.

Érdekességek a filmről

A filmet 2000-ben készítették. Érdekesség az, hogy abban az évben a forgatás idején olyan kevés volt a hó, hogy minden jelenethez műhavat kellett használni. Áj községben voltak a filmstúdió saját műhelyei és a műhó előállításához szükséges eszközei. Csaknem az egész falu statisztaként szerepelt a filmben, ezért nem véletlen, hogy az szobor éppen itt maradt. A forgatás végeztével szállították egy helikopterrel az áji temetőbe. A film készítése alatt a főhős Owen Wilson eltörte a kezét. Sérülését a kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórházban látták el. A filmet több szlovákiai helyszínen is forgatták, többek között a pozsonyi Koliba filmstúdióban, a Zsolna melletti természetvédelmi rezervátumban, a turócszentmártoni hegyekben, a Szlovák-karsztban vagy a Szádelői-fennsíkon. További érdekesség, hogy a film története állítólag valós élményen alapszik. Scott O´Grady, az Amerikai Egyesült Államok Légierejének egyik vadászpilótája volt, akinek gépét 1995 júniusában lelőtték a szerbek Bosznia fölött. A pilóta több napot tartózkodott ellenséges területeken mielőtt kimentették. O´Grady olyannyira nem volt elragadtatva a filmtől, hogy beperelte a filmstúdiót. Az ügyet végül peren kívül rendezték.

Farkas Gyula, Áj polgármestere: Egész éven jönnek a vízeséshez a turisták, de a mélybe nyúló jégszobrok látványa még jobban felkelti az emberek érdeklődését. Szinte minden nap jön valaki, hétvégén a legtöbben. Vannak, akik csak a véletlenül, idetévedésük során bukkannak rá, de nagyon sokan a gyönyörű környezet és a szobor története miatt látogatnak el hozzánk.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on