Bodrogköz főbejárata

é.sz. 48.395101
k. h. 21.749584

Megközelítés autóval: A Bodgroköz főbejárataként ismert közúti híd a Szőlőskét és Bodrogszerdahely köti össze.

A Bodrog szélességére való tekintettel – ami megközelítőleg a Vág folyóéval egyezik meg – egy kicsi, ártalmatlan folyónak tűnhet. A legmagasabb és a legalacsonyabb szint között azonban akár 8 méter is lehet a különbség, amivel még a Duna sem tud igazán vetekedni. Bár a Bodrog egy nagyon rövid folyó, mégis kétarcúnak mondható. Teljesen másképp néz ki a felső és az alsó szakasza. A felső, szlovákiai rész többé-kevésbé erdőkön folyik keresztül, ahol csak az érintetlen természet van jelen. Nyáron itt minden üde zöld, amennyiben hosszasan nem ingadozik a vízszint és sokat süt a nap, ilyenkor a partok is szárazak. A tiszta égbolt és a zöldellő fák tükörképe egyedi hangulatot kölcsönöz a folyónak. Az alsó, magyarországi szakasz már jobban ki van építve. Érdekes pihenőhelyek, fürdőzési lehetőségek a part mentén, néhány füves magánterület és kikötő is található itt. Éppen ezért érdemes a folyó teljes hosszát bejárni.

A Bodrogon átívelő közúti híd csodálatra késztet. Az érdekes történetű átkelő mind a mai napig fontos kapocsnak számít Dél-Zemplénben. Szőlőske és Bodrogszerdahely településeket köti össze és egyedülálló kilátást nyújt a Bodrog folyó egy kis szakaszára a Zempléni-hegység déli részének panorámájával, valamint a folyami kikötővel.

Az eredeti szerkezet 1942-ben épült és a helyszínen lett összeszegecselve hegesztések nélkül. A II. világháború idejében a Bodrog folyón átívelő hidat lebombázták. A szovjet hadsereg előrenyomulása alatt a katonák a közeli borospincék hordóiból építettek egy ideiglenes hidat. Ez a hordókból készült, kötelekkel rögzített átmeneti híd egészen a háború végéig szolgált átkelőként. A világégés után építették meg a híd 157 méter hosszú és 12 méter magas élethű másolatát, ismét hegesztések nélkül.

A kor érdekessége, hogy az 50-es években Bodrogszerdahely mellett több híd volt, mint a fővárosban Pozsonyban – két vasúti híd és a már említett közúti. Az építmény már közel 80 éves, azonban még napjainkban is nagy jelentőséggel bír. Bodrogköz főbejárataként jelentősen megkönnyíti a közlekedést a lakosság számára. Amennyiben nem létezne, az embereknek akár több kilométeres kerülőt is kellene tenniük.

HAJÓZÁS A BODROG FOLYÓN

Hajózni a Bodrogon egy felejthetetlen kirándulásnak számít a Tokaji borvidéken. A hajóút a Szőlőske község mögötti csónakkikötőből indul és egészen a szomszédos Magyarországra el lehet jutni. Akár a közeli Sárospatakra is, ahol a helyi kastélyt érdemes megtekinteni, vagy pedig Tokaj városába, a Bodrog és a Tisza folyók találkozásához.

Minden szombaton és vasárnap a látogatók érdeklődésének megfelelően fakultatív kirándulásokra kerül sor az LX-FLORA hajóval. Az utasok számára kényelmet nyújtó sétahajó fedett és nyitott fedélzetű, amelyek egyedi és zavartalan kilátást biztosítanak a környező tájra. Amennyiben felkeltette érdeklődését a hajóút, telefonon szükséges regisztrálni, ugyanis a minimális utaslétszám 35 fő. A látogatók egész napos kiránduláson vehetnek részt reggel 9 órai indulással és délután 5 óra körüli érkezéssel. A hajóút idegenvezetéssel egybekötött, számos érdekességet tudhatunk meg a Bodroghoz közeli látnivalókról, a védett területek növény- és állatvilágáról, valamint a folyót körülölelő gyönyörű természetről.

A Bodrogszerdahely mellett fekvő kikötő érdekessége, hogy egy régebbi, nagy múltú ARTUR teherhajóból lett megépítve. A hajó 1936-ban készült és a magyar kormány tulajdona volt. Még Horthy Miklós tengernagy és Kádár János is ült a fedélzetén. Az 1990-es évek elején felújították, majd a Balatonnál horgonyzott. 2007-ben vásárolta meg a kikötőt üzemeltető cég, 2008-tól pedig már a bodrogi kirándulók csodálhatják meg.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on