A romos kúriák faluja

é.sz. 48.630837
k. h. 20.498980

Megközelítés autóval: Rozsnyó városától mintegy 2 km-re délnyugatra, a Sajó és mellékfolyóinak árterén található.

Berzétén a Sajó-völgy egyik legrégibb településén a 14. században már vámszedőhely volt, ahol a Szepesség felé vezető úton szállított portékát vámolták. A község 1557-től a töröknek fizetett adót. A középkorban a Rozsnyói-medence fontos gazdasági és kereskedelmi központja volt. Arany-, ezüst-, antimon- és vasércbányái tették híressé, valamint a vasmű, amelyet a 19. század végén felszámoltak.

A legnagyobb közülük az Okolicsányi család kétemeletes, barokk kastélya, amely mutatós homlokzattal és oszlopos erkéllyel rendelkezik. A kastélyt, amelyet Máriássy Márk épített 1729 körül, később átalakították. 1899-ben Máriássy Margit feleségül ment Okolicsányi Ede grófhoz és ezután kezdték a falusiak a kastélyt Okolicsányi-kúriának nevezni. A kastély egykor a Rozsnyói Állami Levéltárnak is otthont adott. Jelenleg az épület kihasználatlanul áll, elhanyagolt állapotban van, ami sajnos első ránézésre is jól látszik.

A helyi lakosok által Fehér-kastélynak is nevezett Máriássy-kastély 1837-ben épült. Az egyszintes, L alakú, kéttraktusos, klasszicista épületben van jelenleg a Szlovák-karszt Nemzeti Park igazgatóságának székhelye. A kastélyt az 1940-es évekig a tulajdonos örökösei használták, 1948 februárja után azonban a tulajdonos elkobozta. A 70-es évek második felében átfogó felújításon esett át, aminek köszönhetően ez kastély van a legjobb állapotban Berzéte öt történelmi épülete közül. A Szlovák-karszt Nemzeti Park Igazgatósága 1978-ban kezdte meg itt tevékenységét. 1989 után a kastély egykori tulajdonosainak leszármazottjai lemondtak visszaszolgáltatási igényükről, az épület jelenleg az állam tulajdonában van.

Közvetlenül a református templom mögött található Pósch Gyula klasszicista kastélya, amelyben jelenleg egészségügyi központ működik. A kúriát gróf Máriássy Jób építtette 1836-ban. Az egyszintes, téglalap alapú épületben 1837-ben Pósch Gyula lakott.

Az 1780-ban klasszicista stílusban épült Hámos-kúria a Kőrös község felé vezető út mellett található. Az egyszintes, téglalap alakú épületben Hámosi báró élt a háború végéig, ezt követően sajórédei telepesek költöztek ide. A kastély magántulajdonban van és nagyon rászorult egy teljes felújításra vagy legalább részleges helyreállításra, ugyanis a Berzétén található történelmi épületek közül ez van a legrosszabb állapotban.

Az általános iskola területén, közvetlenül a református templom mögött található a Rákossy-kastély, amelyben jelenleg óvoda működik. A klasszicista stílusú kúriát Gundelanger Luczián építtette szeretett feleségének Máriássy Irénnek 1880-ban. Az egyszintes, L-alakú épületet a 20. század elején Rákossy Lajos vásárolta meg, innen ered jelenlegi elnevezése.

A falu arról is híres, hogy 40 éve rendszeresen gólyák látogatják, amelyeket a Nemzeti Park Igazgatósága figyelemmel kíséri. Fészkeik felett egy kamera van elhelyezve, amely rögzíti a gólyák tevékenységét, és lehetővé teszi a berzétei fehér gólyák életének online követését.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on