Berdárka, a cseresznyefák paradicsoma

é.sz. 48.766785
k. h. 20.337641


Mutasd az utat – Brdárka 35, 049 34 Brdárka

Megközelítés autóval: 

Berdárka egy kis hegyvidéki település a Rozsnyói járásban, amelynek kevesebb, mint száz lakosa van. A Gömör-Szepesi-érchegységben, Rozsnyótól 27 km-re északnyugatra található.

Az idilli falucska a környező dombok és gyümölcsösök ölelésében, egy ún. „napcsapdában” rejtőzik. Eme különleges fekvésének köszönhetően csaknem 600 méter tengerszint feletti magasságban április végétől néhány héten át megközelítőleg 4000 cseresznyefa virít itt egyszerre. A legalább 50 különböző fajta cseresznyén kívül 2000 alma-, körte- és diófa is található a környéken. Az Alter Nativa polgári társulás és a Szlovák Mezőgazdasági Egyetem együttműködésének köszönhetően sikerült a fajtákat feltérképezni, amelyek közül többet igyekeznek megőrizni a jövő generációi számára.

Tavasszal, amikor a meleg időjárásnak már nem tud ellenállni a természet és rügyet bont, pompás virágkavalkád ébredezik ezen a helyen. A rengeteg virágzó gyümölcsfa gyönyörű látványt nyújt, ezért hétvégenként és ünnepnapokon nagyon sokan keresik fel.

A 17. század végi reneszánsz-barokk evangélikus templom minden bizonnyal felkelti a kulturális emlékek kedvelőinek érdeklődését. Eredetileg egy fatemplom állt a helyén, az évszázadok során pedig többször átépítették. Belső berendezése többnyire későbarokk stílusú, a 18. század második feléből származik. Az egyhajós templom ablakai hosszúkásak, félkörívben végződnek. A torony a 19. század első felében készült el és a hajó nyugati homlokzatán helyezkedik el. Harangjait 1921-ben öntötték. A torony legfelső részén egy gazdagon díszített kovácsoltvas kereszt található, amely tetején egy szélkakas foglal helyet. A templomban megcsodálhatjuk a szepesszombati Wallachy mester egyetlen teljesen fennmaradt orgonáját, amely csaknem 260 éves. Berdárka a kisfeketepataki egyházközséghez tartozott, ahol Pavol Jozef Šafárik édesapaja lelkészként tevékenykedett.

Berdárka fénykorát a századfordulókor élte, aminek hangulatát a jó állapotban megőrzött falusi házak hűen idézik. Ebben az időben több, mint 200 lakosa volt. Érdekességnek számít, hogy Berdárka 2014-ben elnyerte a „Legoptimistább szlovákiai település” nevű címet, amelyet mindössze ezen az éven osztottak ki.

A Kis- és Nagy-Radzim (991 m t.f.m.) csúcsok magasodnak a falu fölé, amelyek szintén kedvelt turisztikai célpontok. A sárga jelzésű túraösvényen juthatunk el hozzájuk. Érdemes útba ejtenünk az „Az özvegy trónja” (szlov.: Vdovčíkovo kreslo) kilátópontot is, amely az útvonalon található. Ez egy különleges mészkőképződmény, amelybe kényelmesen beleülhetünk és gyönyörködhetünk a 70 km-re fekvő magyarországi Bükk-hegységben és a több, mint 300 méter mélyen elterülő Berdárkában.

A községben és környékén kiváló minőségű ivóvízforrások vannak, több turistaösvény és kerékpáros útvonal is keresztezi egymást. Ha szerencsénk van, még egy-két juhnyájjal is találkozhatunk a környező réteken.

Berdárka, a cseresznyefák paradicsoma, tökéletes kirándulóhely, ahová akár egyedül, akár családdal érdemes ellátogatni.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on