Szlovákia legalacsonyabb pontja

é.sz. 48.384557
k. h. 21.720813

Megközelítés autóval: A tiszacsernyői vasútállomás a Železničná 4 szám alatt található a város központjában.  

A turistákat általában hajtja a vágy, hogy meghódítsák a legmagasabb csúcsokat vagy eljussanak a legszebb magasan fekvő helyekre. Ki mondhatja el azonban, hogy volt Szlovákia legalacsonyabb pontján is? Ez a hely Bodrogszög község határában, a Szent Joachim és Szent Anna templom romjai közelében található.

Bodrogszög település mondhatni a „világ végén” van. A legalacsonyabb pont is a falu legvégén lelhető fel, ahonnan már az út sem folytatódik tovább! A pontos helyszín egy gránit obeliszkkel van megjelölve, amelyen 94,3 m tengerszint feletti magasság van feltüntetve. Mivel kevés turista jár ide, szó szerint a csend oázisa. Bodrogszög egy álmos kis falucska alig 200 lakossal. Borsitól 6 km-re délkeletre, Királyhelmectől pedig 22 km-re délnyugatra helyezkedik el a magyar-szlovák határ mellett.

A település eredetileg a Bodrog folyó és a Páltó halastó találkozásánál feküdt, nevét is innen kapta. Az obeliszk környéke kifejezetten alkalmas a kirándulásra. Földút vezet a Bodrog holtága mentén kisebb, mocsaras területeken át egészen a folyó bal partjára. A hely élővilága kiválóan szemlélteti, milyen is lehetett a vegetáció egykoron. Inkább a szárazabb időszakokban ajánlott felkeresni, ugyanis tavasszal és esőzések után a rétek vízzel borítottak, így az obeliszktől a folyóig korlátozva lehet csak eljutni. Ha Bodrogszögre érkezik, az említett helyszín meglátogatása már csak az egykori folyómeder partján tett séta miatt is érdekes. A víz felületén rengeteg tavirózsát láthatunk, amelyek különleges, varázslatos hangulatot teremtenek, különösképpen virágzás idején.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on