Krasznahorka büszke vára

é.sz. 48.653688
k.h. 20.587393

Megközelítés autóval: Mivel már a településhez közeledve messziről is tisztán látható a dombtetőn büszkélkedő vár, megközelítése pofonegyszerű. A faluba érve az első kereszteződésnél jobbra fordulva mintegy három kilométerre, a falut átszelő fő úton haladva lehet eljutni a vár alatti parkolóhoz. Sajnos a 2012-ben történt tűzeset óta tartó átfogó felújítás befejezésének időpontja továbbra is ismeretlen, a látogatók csak a dombtetőn található vár bejáratáig juthatnak. 

A festői szépségű gömöri tájat hosszú időn keresztül emlegették kis Európaként, illetve kis Magyarországként. Hegyei, völgyei és városkái Európa történelmének fontos színhelyei voltak. A várat a 13. század második felében a Csetneki és Máriássy család építtette, utóbbiak 1290-től 1352-ig birtokolták. 1352-ben a Bebekek szerezték meg és bővítették ki. Az 1440-es években Giskra serege foglalta el, majd ezt követően Hunyadi Mátyás visszaszerezte. 1556-ban I. Ferdinánd serege sikertelenül ostromolta. 1566-ban Schwendi Lázár vette be, majd királyi tulajdonba került. Irányítására az uralkodó várkapitányt nevezett ki Andrássy Péter személyében, aki II. Rudolf császár szolgálatában állt. 1575-től az Andrássyak birtoka lett. 1578 és 1585 között reneszánsz erődítménnyé építették ki, majd 1676-ban pompás palotává alakították. 1678-ban Thököly serege foglalta el. 1685-ben őrsége egyéves ostromzár után adta fel. A Rákóczi-szabadságharc idején urai, az Andrássy fivérek közül öten, (István, György, Pál, Miklós és Mátyás) csatlakoztak a kurucokhoz. Csupán Andrássy Péter volt mindvégig hűséges a császárhoz. II. Rákóczi Ferenc 1706 őszén rövid ideig itt tartotta fogva Forgách Simon grófot. A szabadságharc utolsó éveiben csak kisebb létszámú helyőrség szolgált a várban, amit Andrássy György csak 1710 novemberében adott fel báró Peter Joseph de Viard császári tábornoknak.

A várat 1812-ig lakták. 1817-ben a felsővárba villám csapott és legrégibb részei leégtek. A többi része azonban a 2012-es tűzvészig teljes épségben megmaradt. A vármúzeum gazdag gyűjteménye és a vár különleges szépségű építésmódja szinte a világ minden tájáról vonzotta a látogatókat.  A 2012-es végzetes kimenetelű tűzvész óta azonban a vár kapuja zárva van a érdeklődők előtt. A vár felújításának nehézkes, lassú folyamata miatt sajnos még 2021 derekán sem volt ismert a komplexum újranyitásának pontos időpontja.

Az Andrássy-mauzóleum

A szecessziós rotundaszerű épület építéséhez a világ különböző márványbányáiból szállították a legjobb minőségű alapanyagot. Az épület külső vonásaiban az egyiptomi és a bizánci-ravennai építészetre emlékeztet. A rotunda bejárata fölött az Andrássyak címerét ábrázoló dombormű látható, belül pedig két márványból faragott szarkofág uralja a teret, amelyek egy házaspár, Hablawetz Franciska és Andrássy Dénes portréját ábrázolják. A különlegesen szép, szecessziós stílusú Andrássy-mauzóleum, amelyet 1904-ben készíttetett Krasznahorka ura Andrássy Dénes, felesége azaz Franciska számára, csak idegenvezetéssel látogatható. Többek között magyar nyelven is adnak róla tájékoztatást. Az épület a Kassát Rozsnyóval összekötő főút mentén, Krasznahorkaváralja település határában található. Mivel a hét évvel ezelőtt leégett krasznahorkai vár továbbra is felújítás alatt áll, az ide érkező látogatóknak a vár közvetlen közelében csak a mauzóleum meglátogatására van lehetőségük.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on