Szent Mária Magdolna-templom

é.sz. 48.668086
k. h. 20.464430

Megközelítés autóval: Rekenyeújfalu Rozsnyótól 6 km-re nyugatra, a Csetnek felé vezető úton található a Pelsőci-fennsík és Rőcei-hegység között.

A falutól északra, magasan a lejtőn áll egy kis, késő román stílusú templom. Földúton a főút felől közelíthető meg úgy, hogy a falu után a Rozsnyó irányába vezető útról balra fordulunk. A templom gyalogosan is elérhető közvetlenül a buszmegállóból.

A zarándokkápolna eredetileg a Szenegetew néven jegyzett kis bányásztelepüléshez tartozott. Ez a község a 14. század folyamán elkezdett terjeszkedni a Kisgencsi-patak völgyében, a 16. század folyamán azonban teljesen eltűnt. A templom első írásos emléke 1416-ból származik. A történészeknek sikerült kideríteniük, hogy az építmény csaknem 800 éves múltra tekint vissza. A kis, kocka alakú szentéllyel rendelkező kőtemplom a 13. század első felében a falu határában épült.

A román épületet később barokk stílusban is módosították és Szent Mária Magdolna tiszteletére szentelték fel zarándoktemplomként. A 17. század óta érkeznek ide körmenetek, mégpedig nemcsak a kápolna, hanem a csodálatos ivóvízforrás miatt is, amely a templom közelében található. Az 1796-os pápai engedély szerint búcsújáró hellyé vált. Mind a mai napig zarándokok látogatják, legtöbben július 22-én, Magdaléna napján. 1658-ban a templom megsérült, de a 17. század végén helyreállították. Új oltárt kapott, amelyet ma is őriznek, valamint a templom külső homlokzatát festményekkel díszítették, amelyek növényeket és személyalakokat szimbolizálnak. A fából készült emelvényt, amely eredetileg a hajó nyugati oldalában állt, már nem újították fel.

Az épület meglehetősen rossz állapotban van. A vakolat nagy része lehullott, a falak több helyen megrepedtek, a belseje pedig méltatlanul el van hanyagolva. Átmenetileg a templomot éktelen bádogtetővel fedték be a 20. század 70-es éveiben. Az építmény a maga rusztikus jellegű kerületi falával, keskeny román stílusú ablakaival és masszív tartópilléreivel az egykori Gömör egyik legjelentősebb látnivalói közé tartozik. Egyike azon kevés román stílusú templomoknak Felső-Gömörben, amelyek mind a mai napig fennmaradtak. A Jolsva melletti Süvetében található rotundával együtt Szlovákia legrégibb templomai közé tartozik. Jelenleg a római katolikus esperességhez fennhatósága alatt áll. Bejárata zárva van, aki szeretné meglátogatni, annak az önkormányzati hivatalban tanácsos érdeklődnie.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on